Column voor het Harener Weekblad
Zeg je ‘uitvaart’ dan denken veel mensen direct aan koffie-met-cake-nà. Die cake heeft de laatste jaren een bijsmaakje gekregen. Het is te standaard, te voorspelbaar. Dus wordt er steeds vaker voor een restaurant gekozen om de koffie met cake te ontlopen. Ook de uitvaartwereld speelt in op trends. Zo biedt het crematorium tegenwoordig de keuze uit diverse arrangementen; variërend van een koffiearrangement met allerlei zoet lekkers tot een glas Prosecco met luxe borrelhapjes.
Toch is er wat te zeggen voor dat kopje koffie. Mijn moeder riep altijd dat koffie nooit zo lekker smaakt als na een crematie. En daar had ze ook gelijk in, want na het delen van verdriet heb je behoefte aan iets verwarmends. Was echter mijn vader gevraagd, dan had hij ongetwijfeld gezegd dat hij behoefte had aan een ‘hartversterkertje’.
De conclusie? Tegenwoordig kun je ook de après-uitvaart op je eigen manier invullen.